beats by dre cheap

30.

Muzički paviljon

 

Evropski običaji podizanja gradskih paviljona u Sarajevo je donijela austrougarska vlast. Malo je poznato da je Sarajevo nekada imalo čak četiri paviljona. Od njih je najpoznatiji bio Muzički paviljon na At mejdanu, koji je izgrađen dvije decenije nakon tzv. Sarajevskog paviljona, koji se nalazio kod Alipašine džamije.


Po dolasku austrougarske vlasti u Sarajevo, stara osmanska kasarna "Kršla" je obnovljena, a na starom trgu At mejdan, na kojem se u osmansko doba trgovalo i utrkivalo konjima, izgrađen je moderan trg.


Želeći da novi Trg cara Franje Josipa obogati posebnim sadržajem, austrougarska vlast je 1911. godine zadužila češkog arhitektu Josipa Pospišila da u ravni s ulazom u kasarnu izgradi Muzički paviljon.


"Pospišil je projektovao dvoetažni paviljon kvadratne osnove, u čijoj je unutrašnjoj kružnici stajalo 12 stubova koji su pridržavali krov. No, stubovi nisu bili povezani lukovima nego su napravljeni u pravoj liniji", objašnjava Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac sarajevske prošlosti.


Na donjoj etaži paviljona nalazila se kafana, a na gornjoj je redovno svirao vojni limeni orkestar. Paviljon je pokriven neobičnim krovom iz tri dijela, namjenski rađenim za limeni orkestar koji je u njemu svirao. Nesvakidašnji dizajn krova prilagođen je boljoj akustičnosti.


Nakon odlaska austrougarske vlasti iz BiH 1918. godine, Muzički paviljon na At mejdanu je i dalje postojao, ali bez nedjeljnog koncerta vojnog limenog orkestra. Paviljon je zapaljen i uništen 1941. godine.

sjecas li se Sarajeva
http://astrid.blogger.ba
04/03/2010 16:03